Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2018 12:18 - Писателят Йордан Йовков в католическа енциклопедия
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 256 Коментари: 0 Гласове:
0



 При изследователска работа с цел попълване фонд "Йордан Йовков" на Исторически музей – Добрич постъпи ксерокопие на документално свидетелство за писателя. То беше открито в библиотеката на Духовната семинария при съдействието на Александър Господинов (син на Печо Господинов – един от дейците на добруджанското освободително движение[1]). Това е статия от "Нова католическа енциклопедия", преиздание – 1967 г. на Католическия университет в САЩ, Вашингтон, окръг Колумбия.[2] Автор на текста е Вивиан Пинто. В изданието той е посочен като преподавател по славистика и източноевропейски науки към Лондонския университет.

          Енциклопедичната статия запознава с биографични и творчески данни за Й. Йовков. Писателят е представен като автор на къси разкази, романи и драми. Според американския славист името на твореца се свързва особено осезателно с добруджанската земя и с българското население там, поробено от Румъния. В текста са включени различни моменти и места от живота на писателя: с. Чифуткьой (дн. Йовково), неговия учителски път в Добруджа, следването в Софийския университет и работата му като чиновник в Българската легация в Букурещ. Споменава се за участието му във войните – Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Отбелязана е дейността на Й. Йовков като военен кореспондент и автор на колекция от разкази на военна тематика. В. Пинто се спира на реалистичния рисунък на войната и галерията от образи, създадена от белетриста в сборника "Земляци". За слависта жертвоготовността в тези разкази писателят разкрива чрез естеството на патриотизма и смелостта на българина. Народопсихологическите моменти са уловени и в националното пробуждане на българите, разкрито в произведението "Старопланински легенди". Посочва се мистичната проблематика, представена в повестта "Жетварят". Впечатлява и голямата галерия от трагични женски образи, създадени от Йовков. Творчеството на писателя оформя една реалистична картина на селския живот, нарисувана с необикновена епическа дълбочина и човешко разбиране.

          Авторът на статията в "Нова католическа енциклопедия" В. Пинто с изготвената от него библиографска справка, се представя като един от познавачите на Йовковото творчество. Новото документално свидетелство маркира присъствието на българския белетрист и в други религиозни измерения – тези на католицизма. Така хоризонтът на писателя придобива и други изследователски измерения.

 

 


[1] Петър (Печо) Цанев Господинов е роден на 5 март 1902 г. в Добрич и умира на 6 май 1945 г. Редактор е на в. “Добруджа”. Изданието излиза в София като орган на Съюз “Добруджа” през 1928-1935 г. Печо Господинов се изявява като поет, автор на единадесет книги, отделни разкази, пътеписи и статии с обществено-политически характер. – Вж. Бешков, Л. Добруджанци в науката, изкуството и културата. Добрич, 1992, с. 179-182.

[2] Pinto, V. Ĭordan Ĭovkov. (ксерокопие) – New catholic encyclopedia. Washington. 1967, p. 606. – Научно-спомагателен фонд “Йордан Йовков” на Исторически музей – Добрич – инв. № 3700.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 133231
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930