Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 00:27 - На гости при „жрицата” на българския театър
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



На гости при „жрицата” на българския театър

 

В навечерието на светлия български празник – 24 май, ден на равноапостолите, ученици от втори „Г” клас на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Добрич изявиха желание да посетят един от музейните обекти в нашия град. Желанието беше продиктувано от учител и ученици, които работят по програма „Успех”. Децата бяха със своята начална учителка Петя Бакърджиева, която ръководи клуб „Опознай родината”. С един такъв патриотичен призив те посетиха родния дом в Добрич, превърнат днес в къща музей на една от основоположниците на българския театър – Адриана Кънчева Будевска /1878–1955/. Децата дойдоха, за да научат за живота и творческия път на добруджанката, поела мисията на създателка на българския театър. Пред къщата им се разказа от музеен работник за това кога е родена А. Будевка – 13 декември 1878 г., годината на националното Освобождение на България от турско или османско робство. Учениците все още грешаха векове или години, но някои от тях вече ги познаваха. И отново следват цифри, този път за смъртта на актрисата – 9 декември 1955 г. И отново понятие за време – тази година, 2013 се навършват 135 години от рождението на А. Будевска. Подбирах изложението си, децата все пак бяха едва във втори клас и разказвах за бабата на Адриана – баба Буда, умна, смела и горда българка. И, че всички нейни потомци – внуци и правнуци, хората ги наричали „будевчета”, т. е. носели фамилното името на своята баба. Продължих да разказвам за ученическите години на А. Будевска във Варненската девическа гимназия и за обучението в драматическото училище при Малий театър в Москва. Завръща се в България и подава молба до Министерството на народното просвещение да бъде назначена за актриса. Следва разказ за първата роля и за стоте роли, които изиграва по български, руски, немски, френски автори. И с най-горещо патриотично чувство питам: „Коя е Рада, тя каква е /учителка/, от кое голямо българско произведение е тази героиня, кой е писателят?”. Иван Вазов, разбира се! Накрая разказвам какъв уникален експонат има в музея в Добрич. Това е свещената книга, Библията на А. Будевска, която се е пазила години наред и е предадена и подарена в музея от нейната внучка – също Адриана Ганчева.

Но вратите на родния дом на добруджанката останаха затворени за учениците. Икономическа криза, ремонтни работи, несъгласуваност на институциите – все оправдания, тревоги, но не и мисъл за идните поколения. А къща музей „Адриана Будевска”, да се припомни на нашите съграждани, е открита през 1978 г. по повод на 100 годишнината от рождението на голямата българска актриса, родом от Добрич. Днес вече отминават 35 години от изграждането на този музеен обект, но за съжаление той вече не функционира като такъв. Не може да посрещне своите посетители – евакуирани са всички експонати – музейна мебел от времето, когато се ражда А. Будевска, фотографии на семейството и фотографии в роли. Навремето е подготвена и диплянка, твърде остаряла като имена и понятия, но единствена до този момент. Само вече в нея може да се види музейният интериор, наподобяващ епохата. А в музейните депа на Регионален исторически музей – Добрич се съхранява и може да се покажат как в годините са събирани документи, фотографии, тетрадки с анализи на театрални роли, реквизит и още много артефакти.

А учениците от втори клас се подредиха пред къща музей „Адриана Будевска” за снимка за спомен, горди, че имат още по богати знания за историята на родния край, за историята на родината, за историята на българския театър, за историята на българското изкуство. И даже съвсем непринудено подеха песен – „Върви народе възродени!”.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 133183
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930