Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2019 16:25 - Документална изложба за Йордан Йовков
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1276 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тя бе открита на 20 октомври 1997 г. в Централен държавен архив – София. Поводът бе 60-годишнината от кончината на Йордан Йовков. Гости на изявата бяха един от основните изследователи на творчеството на писателя – проф. Иван Сарандев, и внукът на белетриста – Боян Попов.

          Изложбата представи съхраняваните в този архив документи на писателя. Това са негови писма до проф. Спиридон Казанджиев. Той е близък приятел на белетриста и автор на книгата "Срещи и разговори с Йордан Йовков". Следва кореспонденцията с поетесата Дора Габе. В ЦДА се съхраняват и писмата на Йовков до неговия съученик от Първа мъжка гимназия в София Григор Василев. Той е автор на книгата – "Йордан Йовков. Спомени и писма" (1940 г.). Към кореспонденцията на белетриста с други фигури от културния живот на България са писмата до литературния критик Владимир Василев, до писателя Стелиян Чилингиров и до общественика и публициста Печо Господинов. Архивът представи ръкописни и коректурни страници от различни произведения на твореца, рецензии и статии за него, специални юбилейни листове. В ЦДА се съхранява надгробното слово за Йовков от Емануил Попдимитров. В изложбата е отделена специална витрина за вестник "Добруджанска трибуна" – Добрич. Това е едно от изданията през годините, което е отразявало културните събития при тържества и годишнини за писателя в Добруджа.

          За първи път в изложбата на ЦДА се представи с частния си архив внукът на Й. Йовков – Боян Попов. Той показа Свидетелството за учителска правоспособност на младия Йовков като учител при работата му по добруджанските села. Документът е издаден на 10 март 1907 г. от Министерството на народното просвещение. Значителна част от архивните материали разкриват по-цялостно фигурата на съпругата на писателя Деспина Колева Йовкова. Сред документите са двете нейни студентски книжки от следването й в Женева и в Историко-филологическия факултет на Софийския университет, свидетелства за висока образованост и култура. Архивните материали включват още договор на Деспина с Мюнхенско издателство за превеждане и издаване произведенията на българския писател в Германия и писма от личната кореспонденция между Йовков и неговата съпруга. За изложбата Б. Попов предостави комплект писалка и молив – лично притежание на белетриста. Показан беше и маслен портрет на Йовков от художника Цено Тодоров от 1934 г.

          Инициативата на Централен държавен архив, свързана с отбелязване на 60 години от смъртта на Й. Йовков, по думите на неговия внук Боян Попов ще намери своето достойно продължение и на добруджанска земя. Това ще бъде и своеобразен поклон пред нейния певец и ще утвърди мисълта, че всеки носи и има в душата си своя Йовков.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 133043
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930