Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2019 19:51 - Щрихи от портрета на Деспина Колева–Йовкова
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 364 Коментари: 0 Гласове:
1



 В биографичната скица на писателя Йордан Йовков по един тих и деликатен начин се вписва образът на неговата съпруга Деспина. Тя винаги е била представяна в сянката на голямата фигура на твореца. Остава в спомените на близки и познати със своята нежност и грижовност на съпруга и майка. Днес поколенията разказват за нея от един друг ъгъл – като за ерудирана личност с деликатна душевност, в която все още могат да се открият неразгадани щрихи. Една от дирите ме отведе в семейство Господинови от София. Навярно е малко известно, че след смъртта на съпрузите – Йордан Йовков и Печо Господинов, техните спътнички стават добри приятелки. Сближава ги не само скръбта. И двете жени – Деспина и Вяра – са родени в Добруджа: едната – в Добрич, а другата – в Сребърна. След тежките загуби остават сами със спомените и търсят утеха в разговори за изкуството и литературата.

          Синът Александър и дъщерята Мари–Терез Господинови с особено преклонение пред паметта на семейство Йовкови споделиха своите впечатления от присъствието на Д. Йовкова в техния живот. При едно връщане във времето пред тях се изправя фигурата на жена с кротка осанка и черно палто. Ще го остави в коридора, а в стаята влиза като в едната си ръка неотменно ще носи маншон. При свалянето му момичето Мари–Терез завинаги запечатва в съзнанието си малката недоразвита ръка на г-жа Йовкова. Жената забелязва, че детето е смутено, уплашено и объркано. Тя побърза да скрие ръката отново в маншона. Днес вече Мари–Терез от дистанцията на опита и годините може да си обясни не само реакцията на Деспина, но и да осмисли страданието и болката, които неотменно са съпътствали живота на тази жена.

          Александър и Мари–Терез винаги са се радвали на това, че майка им В. Господинова, останала сама след смъртта на бащата, ще има за свой събеседник и приятел Д. Йовкова. Тя нито веднъж не проявява към децата излишна глезеност, а напротив – респектира ги в рамките на вежливостта. Те усещат нейната наблюдателност и дискретни реакции. Пред В. Господинова и децата гостенката се представя със своята богата ерудиция в областта на френския език и култура. Съпругата на писателя, по думите на А. Господинов, е следила с интерес течението на вестник "Литр франсез". В него следи европейската културна хроника. По спомените на Господинов често двете жени разговарят за книги. Веднъж той става свидетел на техните размисли върху произведението на руския писател Михаил Шолохов "Разораната целина". Запомнил е особеният мажорен тон в гласа на Д. Йовкова. Нейните съмнения днес наистина могат да намерят своето оправдание в идеологическата съдба на тази книга. Домакините се впечатляват от това, че тя говори кратко и твърде малко. Мари–Терез описва нейния изключително скромен и строг тоалет, предимно в черно. Семейството помни как Д. Йовкова ще влезе кротко у дома със своеобразно достолепие, ще седне изискано, но в очите й ще се чете неизменната тъга. По устните й никога не виждат усмивка.

          В дома на Печо и Вяра Господинови са гостували много хора на перото и изкуството. Тук често е отсядала и още една добруджанка – поетесата Дора Габе. Но сред всички тях по особен начин се откроява присъствието на Деспина Йовкова. Със своята фина чувствителност към болката на другия, европейско възпитание и образованост тя се откроява не само като грижовна съпруга и майка, но и личност, чието място в живота достойно я нарежда до голямата фигура на писателя Йордан Йовков.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 132554
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930