Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2018 19:25 - "Текнали са девет чешми"
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В експозицията на дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич се съхранява книга със заглавие "Текнали са девет чешми"[1]. Нейният автор, представен в една кратка биографична скица, е самоукият народен певец, учител из добруджанските села, свещеник и за времето си рядко срещан изследовател на фолклора от този край – Павел Атанасов.[2] Книгата е предоставена като дарение на музея през 1977 г. от дъщерята Иванка Попова – дългогодишна учителка в града. Дядо Павел Атанасов, както с дълбока почит го наричат неговите минали и сегашни "земляци", е роден на 30 ноември 1867 г. в село Ези бей (дн. с. Паскалево). Природната му интелигентност го насочва към своеобразна "апостолска" дейност, в която се отдава на издирване и събиране на народни песни, хора и стародавни български обичаи.[3] 135-та годишнина от рождението на тази значима за добруджанската културна история личност е повод тя да се представи в малко познат творчески диалог с писателя Йордан Йовков.

          През 1955 г. в София се отпечатва книгата на самоукия фолклорист "Текнали са девет чешми". В нея са включени 52 народни песни, събрани, преработени и съчинени от самия фолклорист. За своето родолюбиво дело П. Атанасов е удостоен със звание "Заслужил деятел на народното изкуство", а Съюзът на българските писатели и Българската академия на науките организират за него тържествено честване.

          Една от авторските му песни, написана в духа на народната традиция, носи заглавието на Йовкова творба от сборника "Старопланински легенди".[4] Това е разказът "На Игликина поляна". Него П. Атанасов преработва в "поема". В нея той прави препрочит на писателската творба, като прилага богат народно-песенен инструментариум. Това позволява на добруджанския фолклорист да митологизира и помести фигурата на писателя в общата колективна памет на българина. Изследвачът на народни песни запазва автентичното заглавие на разказа, с което се стреми да породи приемственост. Мотото в текста на П. Атанасов приема облика на своеобразно посвещение:"На милия и скъп покойник, добруджанският писател Йордан Йовков, посветявам…". Споменното начало в авторската песен призовава към връщане и възстановяване на познанието и порядъка в народопсихологическата памет за твореца. С произведението фолклористът се стреми да превърне своите потомци в приемници и следовници на Йовковите писателски ценности. П. Атанасов не копира дословно текста на разказа "На Игликина поляна". В центъра на своето произведение той поставя образа на жената, а не както при писателя – на мъжа. Народният певец разкрива и физическия портрет и одухотворената вътрешна красота на своята героиня Курта. По този начин той доближава естетическата си представа за женска красота до тази на ренесансовите мадони от европейската културна памет. В сюжетната тъкан на своето произведение П. Атанасов въвежда класическия фолклорен мотив за "неразделни": "ний живи не се събрахме // умрели да се съберем". Мотивът е универсален и за измеренията на народната песен, и за литературните полета на световната класика. За емблематични модели могат да се приемат и драмата на Шекспир "Ромео и Жулиета" и Пушкиновата поема "Руслан и Людмила".

          Със своя естетически хоризонт авторът на песента "На Игликина поляна" се докосва до вечните теми в изкуството: за любовта, за красотата и за саможертвата. С това произведение добруджанският изследвач на народни песни и фолклор със силата на колективната памет митологизира конкретния писателски текст. По този своеобразен начин П. Атанасов вгражда фигурата на твореца Йордан Йовков в темелите на българския национален канон.

 


[1] Атанасов, П. Текнали са девет чешми. С., 1955. – Основен фонд “Йордан Йовков” на Исторически музей – Добрич – инв. № 222.

[2] Речник на българската литература в три тома. Т. 1, С., 1976, с. 59-60.

[3] Пак там, с. 59-60.

[4] Атанасов, П. Цит. съч., с. 25.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 133135
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930