Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 18:32 - Музеят на писателя
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
1



Изложбата е открита през 1980 г. по повод 100-годишнината от рождението на Певеца на Добруджа. Голяма част от експонатите са дарени от неговата дъщеря Елка Йовкова

В Добрич се намира единствената в страната постоянна експозиция за Йордан Йовков, в която чрез снимки, книги, документи и лични вещи са проследени животът и творчеството на писателя. Изложбата привлича посетителите в уникалната атмосфера на дом-паметника "Йордан Йовков" и им предлага интересна разходка по стъпките на Певеца на Добруджа.
Още преди да се стигне до изложбата, вниманието привлича огромното пано, озаглавено "В света на Йордан Йовков". То е дело на варненския график Стоимен Стоилов и представя колаж от различни образи от Йовкови произведения. Паното е правено през 1980 г., когато е открит дом-паметникът. Четири графики на Стоимен Стоилов, също посветени на писателя, са включени в фонда "Художествени творби на Йордан Йовков", каза Маринела Паскалева, фондовик в Историческия музей в Добрич. Стоимен Стоилов е известен в Западна Европа, интересен е фактът, че четири негови графики са откупени от Лувъра.
Постоянната експозиция за жизнения и творчески път на Йордан Йовков е открита през 1980 г. по повод 100-годишнината от неговото рождение. Добричкият исторически музей притежава изключително богат фонд за писателя, събиран дълги години от неговата дъщеря Елка Йовкова и от музейните работници.
В експозицията е представен богат снимков материал за писателя, неговото семейство и т.н. Показани са първи издания на негови книги, публикации във вестници и списания. Това е, например, том I с разкази, издаден през 1917 г. Йордан Йовков е превеждан на близо 40 езика, припомни Маринела Паскалева. В експозицията са включени почти всички издания на произведения на писателя на чужди езици. Музеят е получил, например, "Старопланински легенди" на френски език, издадени в Париж. Сборникът е преведен и на корейски език и е издаден през 1997 г. у нас. Всъщност писателят е превеждан още приживе - на румънски и сръбски език, разказа М. Паскалева.
В постоянната експозиция е възпроизведен и кабинетът на Йордан Йовков, показани са негови лични вещи. В изложбата е включена и пишещата машина на писателя, на която от 1920 до 1927 година той е писал своите "Старопланински легенди". През 1980 г. машината е пратена на музея от българската легация в Букурещ, обясни Маринела Паскалева.
Много интересни неща може да види и научи посетителят от постоянната изложба. В едната от витрините вниманието привлича сборник "Събрани съчинения", отворен там, където започва разказът "Добрич": "И ако няма нещо оригинално в изгледа на тоя град, то е странната илюзия на мираж, която неизбежно иде през летните дни: облян от слънце, разноцветният град е открит и уединено блещи сред безкрайната пустиня на полето". 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 132771
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930