Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2019 18:10 - Светът на Йовков през погледа на художника Стоимен Стоилов
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Следобедната тишина на дом-паметник "Йордан Йовков" беше смутена от влизането на непознат посетител. В кратък разговор разбирам, че до мен е авторът на керамичното пано, разположено на двата етажа в музея. Гост ни беше художникът Стоимен Стоилов. Своето пано той е озаглавил "В света на Йовковите герои". Пред изящната керамична изработка със затаен дъх, в захлас от образи, тонове и багри са заставали вече много години деца и възрастни. Срещата беше вълнуваща, защото беше среща на автора с една от творбите му. Не беше възможно да не помълчим пред потока от спомените. Погледите ни бягаха по паното като че да разчетат посланията, които ни завещава един такъв писател като Йордан Йовков. Неусетно грабваха житните класове, пламнали в пастелните багри на охрата, смирено приканваха за молитва събраните надолу към земята ръце на хората. Разговаряхме за нея – майката кърмилница, която ни създава и отново ни прибира в своята утроба. Бяхме застанали в близост до паното, така че да се усеща неговото пространствено въздействие.

Фигурите и знаците ни караха да се чувстваме като пред вратите на олтар. По керамичното пано художникът беше наредил мозайка от образи на птици, коне, жита и хора, а най-горе, вляво, по вертикала, където в иконописта застава за смирение Христос – Вълкадин е пред злото. Човек и природа са вплели в единство своите реки на живота. Открихме общи черти в човешкия поглед на писателя Йовков с този на художника Ст. Стоилов. Той е и печален, и тревожен. Един от значимите символи на Йовковото творчество – бялата лястовица, я нямаше на паното. Идеята на художника е в това сами да я потърсим като свое собствено духовно изцеление. Разговаряхме със Ст. Стоилов за неговия замисъл – как по кинематографичен път да разположи образите. Това позволява свободен монтаж на личното виждане на художника за писателя. За него керамичното пано е самостойна художествена творба при осмислянето на Йовковия свят. Търсим най-точното място на стълбата пред паното, която като че ли разделя и слива ведно пътуването ни към героите на писателя. Върху керамичната стена не е изписан автографът на художника. Заприличва на апокриф, зад който скромно се е скрил авторът. Според думите на Ст. Стоилов, когато му дойде реда творецът сам ще остави своята безсмъртна следа за поколенията.

          Френският национален фонд към един от големите музеи в света – Лувъра, притежава три графични творби на художника. Те носят общото наименование "Метаморфози на страха", а в Добрич, в музея на един от българските писатели, се намира керамичното пано "В света на Йовковите герои". То представя Ст. Стоилов и Йовков като творци на послания за красота и хармония.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 131326
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031