Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09 18:10 - Светът на Йовков през погледа на художника Стоимен Стоилов
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 52 Коментари: 0 Гласове:
3 Следобедната тишина на дом-паметник "Йордан Йовков" беше смутена от влизането на непознат посетител. В кратък разговор разбирам, че до мен е авторът на керамичното пано, разположено на двата етажа в музея. Гост ни беше художникът Стоимен Стоилов. Своето пано той е озаглавил "В света на Йовковите герои". Пред изящната керамична изработка със затаен дъх, в захлас от образи, тонове и багри са заставали вече много години деца и възрастни. Срещата беше вълнуваща, защото беше среща на автора с една от творбите му. Не беше възможно да не помълчим пред потока от спомените. Погледите ни бягаха по паното като че да разчетат посланията, които ни завещава един такъв писател като Йордан Йовков. Неусетно грабваха житните класове, пламнали в пастелните багри на охрата, смирено приканваха за молитва събраните надолу към земята ръце на хората. Разговаряхме за нея – майката кърмилница, която ни създава и отново ни прибира в своята утроба. Бяхме застанали в близост до паното, така че да се усеща неговото пространствено въздействие.

Фигурите и знаците ни караха да се чувстваме като пред вратите на олтар. По керамичното пано художникът беше наредил мозайка от образи на птици, коне, жита и хора, а най-горе, вляво, по вертикала, където в иконописта застава за смирение Христос – Вълкадин е пред злото. Човек и природа са вплели в единство своите реки на живота. Открихме общи черти в човешкия поглед на писателя Йовков с този на художника Ст. Стоилов. Той е и печален, и тревожен. Един от значимите символи на Йовковото творчество – бялата лястовица, я нямаше на паното. Идеята на художника е в това сами да я потърсим като свое собствено духовно изцеление. Разговаряхме със Ст. Стоилов за неговия замисъл – как по кинематографичен път да разположи образите. Това позволява свободен монтаж на личното виждане на художника за писателя. За него керамичното пано е самостойна художествена творба при осмислянето на Йовковия свят. Търсим най-точното място на стълбата пред паното, която като че ли разделя и слива ведно пътуването ни към героите на писателя. Върху керамичната стена не е изписан автографът на художника. Заприличва на апокриф, зад който скромно се е скрил авторът. Според думите на Ст. Стоилов, когато му дойде реда творецът сам ще остави своята безсмъртна следа за поколенията.

          Френският национален фонд към един от големите музеи в света – Лувъра, притежава три графични творби на художника. Те носят общото наименование "Метаморфози на страха", а в Добрич, в музея на един от българските писатели, се намира керамичното пано "В света на Йовковите герои". То представя Ст. Стоилов и Йовков като творци на послания за красота и хармония.
Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 44052
Постинги: 59
Коментари: 9
Гласове: 87
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031