Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2019 21:37 - Научна конференция “Йовков и нашето време”
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тя се проведе в гр. Сливен по повод 70 години от първото издание на сборника с разкази "Старопланински легенди" и 60 години от кончината на писателя Йордан Йовков. Организатори на проявата бяха Клубът на дейците на културата, Районната библиотека "Сава Доброплодни", Историческият музей, Художествената галерия и общинското ръководство в града. Научният форум се състоя в Деня на народните будители. Конференцията се откри с изложба от творби на изобразителното изкуство, които пресътворяват духовните послания на българския писател. Последва кратка художествена програма, в която прозвучаха части от разказите на сборника "Старопланински легенди". За научен ръководител на форума беше поканен изследователят на творчеството на Й. Йовков проф. Иван Сарандев. В своето изложение той се спря на човешките, естетическите и философските прозрения, с които са проникнати в произведенията на писателя. Сред участниците в научната конференция бяха специалисти от Института за литература при БАН, от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", литературни и музикални критици. С любезната покана на сливенския писател Атанас Цонков, с когото дом-паметник "Й. Йовков" – Добрич поддържа творчески контакти, музеен специалист прочете научното съобщение "Хората на Добруджа в дните след смъртта на писателя".

          Научната конференция "Йовков и нашето време" се осъществи и със съдействието на ИК "Жажда" – Сливен. Нейният стопанин Железчо Кондев при активното участие на цялата творческа интелигенция от града издаде специален "Йовков лист"[1]. Той беше подготвен като приложение на списание "Жажда". Автор на неговата уводна статия – "Йовковият себап" е литературният критик от Сливен Соня Келеведжиева. Следва статията на Ат. Цонков "Вечното завръщане на писателя". На страниците на "Йовковия лист" е поместен разговор с проф. Ив. Сарандев, озаглавен "Не всяка национална литература разполага с такъв писател". В изданието е включен литературният и историк Стефан Чирпанлиев със съпоставки на двама Йовкови изследователи от Жеравна – Коста Константинов и Раю Топалов. Под заглавие "Човекът и творецът" следват спомените на писателя Илия Волен. Той е един от носителите на Йовковата литературна награда, връчвана в Добрич по повод годишнини от рождението на белетриста. В листа са поместени откъси от книгата на Спиридон Казанджиев "Срещи и разговори с Йордан Йовков". Изданието публикува мисли за творчеството на писателя от неговите съвременници и последователи. Сред тях са Антон Страшимиров, Георги Райчев, Людмил Стоянов, Стоян Загорчинов, Дора Габе, Елисавета Багряна и Николай Лилиев. Специалното издание на сп. "Жажда" – "Йовков лист" – е илюстрирано със снимков портрет на белетриста и неговата родна къща в Жеравна.

 

 


[1] Йовков лист – приложение на кн. 1/2 на сп. Жажда, ИК” Жажда” – Сливен, 1997 г. – Научно-спомагателен фонд “Йордан Йовков” на Исторически музей – Добрич – инв. № 4500.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 131832
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031