Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2019 20:24 - Присъствието на Йовков на Аполония` 95
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 243 Коментари: 0 Гласове:
0



 Само един от класиците на българската литература присъства тази година на сцената на културните празници в Созопол. И това е писателят Йордан Йовков. С неговото творчество се бяха заели режисьорите Възкресия Вихърова и Дейвид Уикс в театралния спектакъл "Индже". В разговор с директора на пресцентъра на Аполония Панайот Денев той сподели някои от своите впечатления за предстоящата културна изява: "Очакванията и интересът бяха най-големи именно към тази постановка".

На 6 септември в църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол се разкри тайната на двамата режисьори при пълна зала и още толкова публика пред вратите на храма. Идеята е съвместен проект на Театралния департамент при Нов български университет и театралната трупа от Австралия "Хилдегард". На последната репетиция Възкресия Вихърова сподели своите творчески намерения, реализирани в новия си спектакъл: "Това е нашата идея за едно завръщане в паметта ни за нацията, за нейните герои и за самите нас." За нея тази постановка е още един опит да изгради сценично пространство извън езика или да се направи едно игрово представяне на реално или възможно събитие, каквато е историята на Индже – истина или легенда.

Сценографията и архитектурата на спектакъла са дело на архитекта Зарко Узунов. Актьорите – всеки спрямо географското си пространство: България – Ася Иванова, Валентин Танев и Вероника Миткова; Австралия – Анджела Кемпбъл, Багряна Попова и Евгения Фрагос. Спектакълът "Индже" бе представен като вписан в културните измерения на света – една модерна тенденция в съвременното сценично изкуство. Според режисьорите при четенето на този български класически текст са изплували неподозирани елементи от разказа, които носят в себе си ритуалност, съдбовност, проблема за насилието – актуални моменти за нашето съвремие.

Оригинален акцент при театралната версия на произведението е изпълнението на български народен танц, съчетан с демонстрация на ритуала "Герман". За мнозина това не е драматизация по Йовков, нито театрална адаптация, което би унищожило уникалността на писателския текст, а за театралната критика – най-новата модерна форма на авторски театър. Постановката е опит за диалог и среща на две твърде далечни култури. В австралийския театър според думите на режисьора Дейвид Уикс се наблюдава интерес към театралната формата. Процесът ритуал – представление – ритуал вълнува именно сега театралната световна критика и той е особено изявен тук на Балканите споделя Възкресия Вихърова. Репетиционното време е продължило осем седмици, след което пиесата ще се доразработва в Австралия според нагласите на австралийската публика. Сценичната версия на разказа "Индже" и за двамата режисьори е експеримент в лабораторен вид, който във всеки един момент може да бъде извеждан на сцената отново и отново. Йовковият текст се оказва изключително благодатен за такова едно начинание. Неотменно следва въпросът: "Как хората в Австралия ще възприемат произведението на непознатия български автор и на каква сцена ще бъде поставен спектакълът?" Премиерата – този път на чужда земя – е насрочена за 25 февруари 1996 г. Това ще стане в рамките на един от престижните фестивали в Австралия – в Аделиада. Ще бъдат изнесени десет поредни представления, след което ще последва четириседмично турне в градовете Сидней и Мелбърн. Още отсега гостите от Австралия предполагат, че постановката "Индже" по текст на българския класик Й. Йовков ще се посрещне положително. Тя ще импонира на тяхната публика с пластиката на театралната версия. След като приключи цялата задконтинентална фиеста, режисьорът Възкресия Вихърова приема да постави своя спектакъл и в театъра, който носи името на Й. Йовков в град Добрич.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 131746
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031